Raspberry Pi Üzerinde Netbeans Java Dili ile İşlemci Sıcaklığına Göre LED ile Uyarı

Raspberry pi başlangıç uygulaması olarak işlemcinin sıcaklığı belli bir seviyenin üstüne çıktığı anda ekrana uyarı verip bir kırmızı led yakacağız. Bu yazıda Java dilinde nasıl yapıldığı detaylı olarak gösterilecektir. Bu işlemi yapabilmek için

  • Raspberry pi
  • Netbeans Java
  • Pi4J kütüphanesi
  • 2 adet erkek – dişi jumper kablo
  • Direnç
  • 1 adet kırmızı led
  • 1 adet küçük breadboard

gereklidir.

Raspberry pi bilgisayarınıza, raspbian işletim sistemi kurulu olduğunu düşünerek ilk yapılması gereken Netbeans Java geliştirme ortamının kurulmasıdır. https://netbeans.org/downloads/ adresine girildikten sonra platform olarak OS Independed Zip seçilmeli ve daha sonra Java SE indirilmelidir. İndirilen zip dosyası NetBeans’ın kurulacağı herhangi bir klasöre açılabilir. Bu aşamadan sonra NetBeans kurulmuştur. Kurulu olan klasörün içerisinde bin klasörüne girilip, uzantısız NetBeans dosyasına tıklanıp uygulama başlatılabilir. Java dilinde Raspberry pi’ın dışarıdan bağlanan herhangi bir devre ile iletişime geçmesi için Pi4J kütüphanesi kullanılabilir. http://pi4j.com/download.html adresinden Pi4J Snapshot.zip dosyası indirilmeli ve yine bir klasöre açılmalıdır. Daha sonra NetBeans’ta bir proje oluşturulup, NetBeans ara yüzündeki proje altında bulunan Libraries kütüphanesine ters tıklanıp Add JAR/Folder seçeneği seçilmelidir. Daha sonra Pi4J Snapshot.zip dosyasını açmış olduğunuz klasöre gidip onun altındaki lib klasöründe bulunan bütün .jar dosyaları seçilip tamam tuşuna basılmalıdır. Böylelikle Pi4J kütüphanesini projenize eklemiş olursunuz.

Bu aşamadan sonra devreyi kuralım, tabiki Raspberry pi’ın kapalı olması doğru bir tercih olacaktır. Almış olduğumuz küçük breadboard üzerine kırmızı ledi yerleştirelim. Led’in uzun bacağı artı ucu göstermektedir. Daha sonra jumper’lar yardımıyla breadboard’ı Raspberry pi’a bağlayalım. Direnci de breadboard’a bağladıktan sonra devre tamamlanmış olacaktır. Neyin nereye takılacağını daha iyi anlamak adına aşağıdaki şekle bakılabilir. Beyaz kablo sağdan altıncı dişe, turuncu kablo beyazdan sonra 2 diş boş bırakarak soluna yerleştirilmelidir.

Breadboard kısmına bakarsak aşağıdaki gibi bağlanması gerektiği görülecektir. Direnç kullanmadan led uygulamaları kesinlikle yapmayınız.

Şimdi Raspberry pi cihazınızı açıp NetBeans projenizi açabilirsiniz. Projenizdeki main fonksiyonu içerisine aşağıdaki kodu kopyalayınız.

try{
	final GpioController gpio = GpioFactory.getInstance();
	final GpioPinDigitalOutput kirmiziLed = gpio.provisionDigitalOutputPin(RaspiPin.GPIO_00,PinState.HIGH);

	while(true){
		if(SystemInfo.getCpuTemperature() > 80){
			kirmiziLed.blink(1000,15000);
			System.out.println("Uyarı Yuksek Sıcaklık : "+SystemInfo.getCpuTemperature()+" C");
			break;
		}
	}
	Thread.sleep(10000);
	gpio.shutdown();
}
catch(Exception ex){
	ex.printStackTrace();
}

Bu kod incelendiğinde önce bir GpioController oluşturuluyor. Daha sonra LED’i temsil eden bir değişken tanımlanıyor. Sonsuz döngü içerisinde sürekli işlemcinin sıcaklık (SystemInfo.getCpuTemperature) kontrolü yapılıyor eğer sıcaklık 80 C’i aşarsa kırmızı LED birkaç kez yanıp sönecek ve ekranda Uyarı Yüksek Sıcaklık yazıp işlemcinin sıcaklığını ekrana yazacaktır. Program hemen sonlanmasın diye Gpio kapatılmadan Thread 10 saniye bekletilmektedir. Aşağıda çalışan şekli ile uygulama görülebilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir